La Tomatina i Spania

Spania har utvilsomt et par heller merkelige festivaler. Den kanskje morsomste av disse er La Tomatina, som finner sted den siste onsdagen i august hvert år i byen Bunol, som ligger knappe fire mil fra Valencia i Spania. Her er det nemlig snakk om tomat-krig!

Flere hundre tonn med overmodne tomater blir kjørt inn til sentrum av byen på formiddagen, og kampen starter når en av deltakerne har klart å klatre opp en innsmurt to-etasjes høy stolpe og ta ned en skinke som ligger på toppen. Dette har vist seg å være veldig vanskelig og det hender skinken ikke er hentet ned før vannkanoner signaliserer at kampen kan begynne. Og da er det mann mot mann. Visse regler gjelder – du må for eksempel klemme tomaten i stykker før du kaster den slik at den ikke skader den du treffer og du har heller ikke lov å rive skjorta av motstanderen.

Om det er en populær festival? Mellom 40 000 og 50 000 mennesker finner veien til Bunol denne dagen i håp om å få delta i det som vel må være verdens største tomatkrig. I 2013 ble det nemlig innført billettsalg, og det selges (kun) 20 000 billetter til La Tomatina.